Cum ne comportăm în timpul drumeţiilor

In ultima vreme, observ ca tot mai multi oameni sunt nemultumiti de comportamentul unor semeni de-ai nostri, care se manifesta total nepotrivit fata de cei din jurul lor, sau fata de natura. Trebuie sa va marturisesc ca si pe mine ma deprima cumplit.

- Marcajele si tablitele indicatoare, semne atat de pretioase in drumetia de munte, nu trebuie stricate sau „imbogatite” cu inscriptii, mesaje, desene etc. Nu va „distrati” niciodata schimbindu-le directia; poate fi un fapt cu consecinte grave pentru cei ce vin dupa voi.

- Locul unde ati poposit si ati mancat sa nu iasa cu nimic in evidenta din cadrul inconjurator firesc, dupa ce l-ati parasit. Nu faceti focul in padure in nici o imprejurare!

- Nu poluati in nici un fel natura. Nu aruncati la intamplare ambalaje, borcane, sticle, cutii, hirtii… Depuneti toate resturile intr-o groapa pe care o astupati cu pamint, nisip sau pietre. Dar cel mai indicat este sa le carati jos si in prima localitate sa le aruncati in locuri special amenajate.

- Nu va scrieti numele pe scoarta copacilor, stanci, stalpi indicatori, peretii pesterilor sau alt „loc vizibil”. Aminti-ti-va de cuvintele lui Calistrat Hogas: „Toti cati trecusera pe aici, calatori, poate, ca si mine, isi zgiriasera numele lor in scoarta neteda a fagilor. Cu drept sau fara drept, gaseam vinovati, in gandul meu, pe toti acesti zgarietori de copaci, care avusesera desertaciunea vrednica de ras de a-si eterniza numele in pustiu; si cu atat mai mult ii gaseam vinovati, cu cat mi se parea mie ca urma omului in aceste locuri rapea ceva din maretia singuratatii si se amesteca jignitor in sublimul intregului”.

- Cind vizitati o pestera, chiar nepazita, nu rupeti stalactite sau stalagmite!

- Prin locurile pe unde treceti puteti intalni pasari si animale rare ori specii de plante unice care va bucura privirea si va trezesc emotii placute, de neuitat. Admirati-le cu discretie, eventual fotografiati-le, dar nu le faceti nici un rau. De pilda Capra neagra, podoaba de rara frumusete si agilitate a inaltimilor si a crestelor inexpugnabile, da muntilor nostrii un semn de noblete si-i asaza sub pecetea peisajelor inedite.

Poienile populate cu narcise sunt adevarate bijuterii inflorate si parfumate ale naturii, simboluri ale gingasiei si puritatii. Nu le culegeti florile! Buchetele se vor ofili repede si zadarnic, dar prin actiunea voastra nesabuita veti rapi altor calatori bucuria de a le vedea acolo unde florile cresc. Dainuirea lor in stare salbatica reprezinta un adevarat miracol al ecosistemului carpato-dunarean.

- Nu rupeti, ci ocrotiti cu respect toate acele plante rare care sunt in paza legii si a omeniei. Dintre acestea, va amintim doar cateva:

*garofita Pietrii Craiului(Dianthus callizonus)-> planta unicat mondial, care poate fi intalnita numai pe pajistile si in padurile Pietrei Craiului;

*floarea de colt, albumeala(Leontopodium alpinum) care creste pe stancariile prapastioase din etajele montane;

*sangele voinicului(Nigritella nigra siN. rubra), doua specii de orhidee care vietuiesc mai ales in pasunilealpine si subalpine;

*usturoiul cheilor(Allium obliquum), ce poate fi intalnit in tara noastra numai la Cheile Turzii, etc.